Thursday, September 17, 2009

Feeling Balik Kampung..


Start hari ahad lepas semua org dah mula blk kampung halaman utk beraye..
Ada yg balik dgn bas ekspres, kereta, komuter, motor, keteapi, kapal tobang, bot laju.sampan..
Naik beskal pon ade kot.

Setiap transport ade feeling blk kampung yg berbeza2..


Bas ekspres~

Naik bas senang dan mudah.Selalunye student yg ramai naik bas ni.
Tiket bas konfem seblum puase dah book. Ondaway g stesen bas leh tgk ragam org nak blk raye.. Ada yg bwk sampai 3 beg.Nak tapau balik kueh raye agaknye.. Masuk bas.. Pastu setting aircond ats kepale. Tidor. Sedar2 dah sampei kampung.. Tp ade gak yg untung2 dapat dok sbelah awek atau lelaki ensem =)



Konvoi Bermotor~

Yg best pasal motor ni anytime boleh balik.Mlm raye pon rilek je tak mengelabah.Biasanye geng2 yang balik naik motor ni lelaki la. Jarang kaum hawa join riding2 blk raye. Konvoi balik raya mmg best.
Pakai riding gear, jacket kulit,gloves, kasut but,mask,beg rider..haha. Mengalahkan brader superbiker..Lebih2 lg kalau berbijik-bijik motor yg join..
Kat highway Plus, kalau boleh setiap RNR yang ade nak benti.. Hisap rokok sepam due(Time balik mlm je) Tak merokok tadek feel kononnye..Tp selalunye depe nk bagi ilang ngantuk. Yg penatye konvoi bemotor ni bila sampei kampung bontot dah jadik papan lapis,pinggang dah krem2..hehe..


Tumpang Kereta~

Ada yg tumpang sepupu, member, abg ipar, kakak angkat dan lain2.Balik naik kereta agk selesa la.. Ada seat belt, boleh dgr radio. Nak tidor guling2 pon tak segan2.haha. Tp driver xboleh la tidor.penumpang free ni je yg boleh.. Minyak pon free. Tp mcm aku hulur2 la sepuloh hengget tadek la rase menumpang sgt. Selalunyer depe tak ambil duit tu. Senyum sorg2 jela aku.hehe..
Yg teruknye naik kete ni konfem jem nenas kat highway 2-3jam. Perjalanan 3jam dah jadi 6jam.. Kat stesen minyakRNR pulak dah berduyun2 kete beratur nk isi miyak.Kalau tunggu boleh siap pergi mandi lagi. Yang penting skali balik dgn kereta ni sampai dgn selamat...



p/s : Nak konvoi bermotor utk blk kampung.Tp konpius nak balik jumaat mlm ke sabtu pagi..hmmmm.


Selamat Hari Raya geng! Maaf Zahir dan Batin =)

12 comments:

intan.dayana said...

teringin juga mahu berkOnvOi naek mOtO.tp mama mesti xbg.nak jugak rasa cemane kan.mesti best.

balik lah jumaat malam.mane tahu buleh jupe kat highway nnt.hehehe.

NadSyada said...

huu bhyenye naek moto jauh2..
sile pkai bju cerah2 ye..
klu bole bju yg de lmpu lip lap2..
ala2 ramlah ran gitu..huk

meor saiful rizal said...

intandayana..
haha..ngorat la brader superbike.
baru syok nek moto..
blk jumaat mlm kot..
sbb sabtu lewat sgt pulak.

nadsyada..
3jam dah smpei kuale da..
kalo konvoi ngn kwn ok jek.

nak g beli lampu liplap kat tesco.haha

intan.dayana said...

yess! sile kenalkan grader superbike satuuuuuuuu~
nnt kamu pOn buleh tOmpang naek mOtO dea same.hehe.

yess! jupe d highway yea.

meor saiful rizal said...

haha..boleh2.. brader2 bejanggut..
wkeyy see yaa..

beribu2 org kt higway nnt..haha

intan.dayana said...

hahaha.tanak lah berjanggut~ xslere den.
mahu yg kemas!

takpelah.asal jupe Org kat highway tu sile lah say hi ye.jgn sOmbOng tau!

oranglidi said...

peghh!!!! memang best naek motor! tapi wa kena pikir 27 kali gak nak balik dari tronoh ke tengganu ni kalu nek motor.. hehehe.

woi2.. lu ade skandel ke dgn intan dayana.. kemain duk balas2 komen ha. hehehehe..


lu x sure lagi nak balik bile? hish.. wa cadangkan lu balik pagi raya.. baru anak perantau skit. hehe.

NadSyada said...

kuale?kuale kangsokah?
hehe..

lmpu kt tesco da abes..
mydin byk lg.. =p

meor saiful rizal said...

org lidi..
hahha..kalo tronoh ke ganu mau gugur enjin ke tgh jln bro..jaoh tuu!
bosan le ptg td..2yg rajen blas membalas ng intan.hahaa..
pergh..camne nak smyg raye kalu blk pg raye..

nadsyada..
yup..kualer kangsor the royal town..

aiseh.dah abes ke kt tesco..esk nak blik dah kot.

si pemilik said...

naik bas boring gile..aku 6 jam duk dl bas..naek kejung pungkoq..lmbat booking tiket abus..hampehh!!!

intan.dayana said...

ahha! laen kali tamau kOmen lah.
nnt pulak ade yg slh anggap.
sOri la ye if kOmen2 sy telah d salah erti kan.
ampun~

meor saiful rizal said...

si pemilik.
hahaa.. nek bas cam nak pegi england jek.. jem teruk gile time raye nie..

intandayana..
eh, jgn la camtu.xde pape la.its ok.komen je
kamu la pengkomen setia =)

Post a Comment